Πώς να επιλέξετε το σωστό ακροφύσιο ψεκαστήρα

2
Πώς να επιλέξετε το σωστό ακροφύσιο ψεκαστήρα

Glacier FarmMedia – Κάτω από τον τίτλο «Ίσως πάρα πολύ καλό πράγμα», ο ειδικός ψεκαστήρων Tom Wolf λέει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση κατά την επιλογή των σωστών ακροφυσίων για τον ψεκαστήρα πεδίου είναι να έχουμε πολλές επιλογές.

«Η εύρεση του σωστού ακροφυσίου είναι λίγο αγγαρεία απλώς και μόνο επειδή υπάρχει υπεραφθονία της προσφοράς», λέει ο Wolf.

«Το γεγονός είναι ότι είναι όλοι καλοί. Από τους μισούς περίπου μεγάλους κατασκευαστές, όλοι παράγουν καλά προϊόντα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Αν ψάχνετε για κάτι που είναι εντελώς καλύτερο ή έχει κάποιο μαγικό χαρακτηριστικό, πιθανότατα δεν πρόκειται να το βρείτε.”

Ο Wolf, γνωστός και ως The Nozzle Guy, είναι ειδικός σε ψεκαστήρες και επιστήμονας στην Agrimetrix Research and Training με έδρα το Saskatoon. Λέει ότι υπάρχουν δύο σημαντικά γενικά σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ακροφύσια: το σωστό μέγεθος σταγονιδίων και τα σωστά μεγέθη ακροφύσια.

Αρχικά, βρείτε ένα ακροφύσιο που θα παράγει το κατάλληλο μέγεθος σταγονιδίων για το προϊόν που πρόκειται να εφαρμοστεί. Σε γενικές γραμμές, ένας πιο χοντρός ψεκασμός θα κάνει καλή δουλειά στην εφαρμογή σχεδόν οποιουδήποτε προϊόντος φυτοπροστασίας και θα μειώσει τη μετατόπιση, λέει ο Wolf.

„Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μπορείτε να ερμηνεύσετε τον πίνακα ψεκασμού του κατασκευαστή για την ποιότητα του ψεκασμού“, λέει. „Για τους περισσότερους από τους μεγάλους κατασκευαστές, αυτοί οι πίνακες θα βρίσκονται στο διαδίκτυο.“

Το δεύτερο σημείο είναι η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους ακροφυσίου.

«Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τώρα με το αυξημένο ενδιαφέρον για συστήματα με διαμόρφωση πλάτους παλμού, που γενικά αναφέρεται ως PWM», λέει ο Wolf. „Το PWM είναι πραγματικά ένας νέος τρόπος μέτρησης της ροής υγρού από ένα ακροφύσιο.“

«Τα τυπικά συστήματα έχουν παλμό στα 10 hertz (η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα κλείνει το ακροφύσιο 10 φορές το δευτερόλεπτο) και η διάρκεια του ακροφυσίου στη θέση «on» ονομάζεται κύκλος λειτουργίας (DC) ή πλάτος παλμού».

φωτογραφία:
fotokostic/iStock/Getty Images

Το PWM χρησιμοποιεί συμβατικές υδραυλικές εγκαταστάσεις — μία γραμμή μπούμας και ένα μόνο ακροφύσιο σε κάθε θέση. Ο ρυθμός ροής υγρού μέσω κάθε ακροφυσίου ελέγχεται μέσω μιας διακοπτόμενης, σύντομης διακοπής της ροής του ακροφυσίου που ενεργοποιείται από μια ηλεκτρική ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα που αντικαθιστά τη βαλβίδα αντεπιστροφής με ελατήριο.

Τα τυπικά συστήματα έχουν παλμό στα 10 hertz (η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα κλείνει το ακροφύσιο 10 φορές το δευτερόλεπτο) και η διάρκεια του ακροφυσίου στη θέση «on» ονομάζεται κύκλος λειτουργίας (DC) ή πλάτος παλμού.

Εάν ρυθμιστεί στο 100 τοις εκατό DC, αυτό σημαίνει ότι το ακροφύσιο είναι πλήρως ενεργοποιημένο και το 20 τοις εκατό DC σημαίνει ότι η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα είναι ανοιχτή μόνο το 20 τοις εκατό του χρόνου, με αποτέλεσμα το ακροφύσιο να ρέει περίπου στο 20 τοις εκατό της χωρητικότητάς του. Η ικανότητα ελέγχου του κύκλου λειτουργίας αναφέρεται ως διαμόρφωση εύρους παλμού.

Τα New Holland IntelliSpray, Apache, Case IH AIM Command και John Deere ExactApply είναι όλα παραδείγματα συστημάτων ακροφυσίων PWM.

Ο Wolf λέει ότι περίπου το ένα τρίτο έως το μισό των πελατών του χρησιμοποιούν πλέον συστήματα PWM.

„Όταν το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά, μπορεί να χρειαστεί λίγη έρευνα για να καταλάβετε πώς να διαστασιολογήσετε σωστά το ακροφύσιο για αυτό το σύστημα“, λέει. „Το μεγάλο είναι καλό, αλλά δεν θέλετε ένα που είναι πολύ μεγάλο.“

Αν και μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, ο Wolf λέει ότι είναι καλύτερο να καλέσετε έναν ειδικό για συμβουλές. Η βοήθεια είναι άμεσα διαθέσιμη «πραγματοποιώντας μερικές κλήσεις» είτε σε πωλητή ακροφυσίων είτε σε ειδικό.

Ο Lee Hart είναι συντάκτης πεδίου με Seednews. Το άρθρο του εμφανίστηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2021.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar